уторак, 11. јануар 2011.

BLOG U EDUKACIJI

Blog( Weblog) je internetski dnevnik u kome autori izrazavaju svoje misli i stavove u obliku hronoloski poredjanih "objava"( postova). Postovi mogu sadrzati tekst, sliku, hiperlinkove ili multimediju.Vazna karakteristika bloga su komentari citalaca sto doprinosi snaznoj drustvenoj interakciji( dvosmerna komunikacija) i stvaranju online zajednice tzv. blogosfere.
Mogucnosti za koriscenje bloga u nastavi( blogs in Education) su beskonacne zbog toga sto podstice online interakciju i razmenu resursa.Nastavnici i ucenici mogu objavljivati sadrzaje ne samo u obliku tekstova, vec i u obliku prezentacija, slika, videa i zvucnih zapisa.Pisanje komentara na objavljene sadrzaje omogucava sve oblike interakcije i postice razmisljanje, razmenu misljenja i diskusiju. Sadrzaji se mogu tematski grupisati prema kategorijama.
Blog omogucuje ucenje zasnovano na istrazivanju.Uz pomoc sadrzaja i linkova objavljanih od strane nastavnika kao i RSS citaca, ucenici mogu dalje istrazivati informacije sa srodnih stranica.Takodje, pomocu alata za drustveno istrazivanje(del.icio.us) mogu mogu oznaciti zanimljive stranice na zadatu temu i medjusobno ih deliti.Blog moze visestruko motivisati ucenike na ucenje pri cemu svoje misljenje mogu izneti na zadanu temu bilo kad i u bilo koje vreme.Povratna informacija od drugih ucenika i nastavnika u obliku komentara ili uputstava mogu odrediti ucenicima smer istrazivanja.
Primeri primene bloga u edukaciji:

  1. http://www.teachandlearn.ca/blog/
  2. http://hickstro.org/
Na edublogu postoji vise od 450000 edukativnih blogova...POGLEDAJTE!

Нема коментара:

Постави коментар